Hvornår kan det betale sig at få hjælp?


Det er en super god oplevelse selv at renovere sin bolig, eller at have gang i et lille hyggeprojekt i ny og næ, hvis man f.eks. har fundet en gammel kommode som du ønsker at give nyt liv osv.

Af og til kan det hele dog også godt blive lidt for meget, når man både skal holde hus og have, passe jobbet og hjælpe ungerne med at tjene penge til klassekassen. Tjen penge til klassekassen, og få fx råd til at tage på hyttetur med hele klassen.

Derfor er det af og til vigtigt også at huske at det er helt ok at få hjælp udefra, og nogle gange er det ligefrem en bedre løsning.

En gør-det-selv løsning kan både være dyr og ulovlig

Nogle gange kan det faktisk ende med at blive rigtig dyrt, og sågar ulovligt, selv at forsøge sig frem. Det kan f.eks. være med arbejde og renovation der vedrører elektricitet eller vvs.

Du kan altid se inde på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside, hvilke opgaver i hjemmet du ikke selv må løse.

Derimod kan det være lidt sværere at gennemskue, hvad der kan gå rigtig galt. F.eks. bør du aldrig rive en bærende væg ned uden at få grundig rådgivning og tekniske beregninger først osv.

Når din tid er mere værd

Om du skal have hjælp udefra eller ej afhænger selvfølgelig også af hvor presset du ellers er, om du hellere vil holde ferie med familien, eller om du har god til til at gå og male carporten.

Når man laver en opgave selv, kan det af og til også godt tage meget længere tid, end hvis det var en professionel der skulle løse opgaven. Et godt eksempel her er f.eks. maleropgaver.

For dig tager det måske 5 timer at male stuen og køkkenet, mens maleren faktisk kan gøre det på 2 timer fordi han har noget bedre udstyr, og er hurtigere da han også har rutinen.

Regn på det

Inden du selv går i gang med renovering eller istandsættelse bør du altså:

  • Tjekke om det er lovligt
  • Regne på om det kan betale sig
  • Tænke over om du har tiden til det

Ellers kan det ende med at blive uoverskueligt og dyrt. Et godt tip er altid at indhente 2-3 tilbud når du skal have hjælp i hjemmet, hvis det er en større opgave. Selv om du ikke går efter det billigste, så har du altid noget at sammenligne med, for at se om prisen lyder fair.